De teek is ook gevaarlijk voor de mens…

Met het mooie weer komen de teken weer opdagen, zij verspreiden zich vooral in de bossen. Hier volgen alvast enkele tips…

Verdachte roodheid op de huid

De teek is geen insect maar een mijt. Zij vliegt niet en springt niet uit de bomen. Zij voelt zich goed in een vochtige omgeving en wacht op haar slachtoffers tussen de bladeren. De lente is het ideale klimaat voor hen (niet te koud en niet te droog). Elk jaar verdooft de teek de huid enkele millimeter bij duizenden Belgen vooraleer te steken en zich naar hartelust te voeden met hun bloed.

Teken

De teek : een bron van ziekten

De teek kan potentieel gevaarlijke ziektes aan de mens doorgeven, onder andere de ziekte van Lyme. 1 tot 3% van de mensen die door een teek werden gebeten zullen deze ziekte krijgen.

Het is de bacterie (Borrelia) die verantwoordelijk is voor de specifieke roodheid op de huid. Deze rode vlekken vergroten gedurende de volgende dagen tot een diameter van wel 30 centimeter. Het is de rode uitslag (erythema migrans) die door 80% van de besmette personen wordt ondervonden.

Andere symptonen zijn minder specifiek : vermoeidheid, hoofdpijn, rillingen, koorts en spierpijnen. Enkele weken na de steek kan de bacterie de gewrichten en het zenuwstelsel aantasten (zenuwen, hersenen). Huisartsen diagnosticeren elk jaar meer dan 1500 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme in België.

Geen vaccinatie maar een behandeling

Een behandeling met anti-biotica nodig. Hoe sneller deze wordt opgestart, hoe efficiënter deze zal werken. Er is geen vaccinatie mogelijk tegen de ziekte van Lyme.

Eerst en vooral preventie !

  • Het is van groot belang om de huid te beschermen wanneer men in het bos en het hoge gras wandelt.
  • Draag lange broeken en lange mouwen.
  • Een hoed dragen kan belangrijk zijn, want de teken kunnen van de takken vallen en zich zo in het haar nestelen, het is moeilijk om ze daar uit te halen.
  • Bekijk na de wandeling alle delen die niet bedekt waren.
  • Gebruik insectenwerende middelen, bijvoorbeeld één op basis van DEET. Vraag raad aan uw apotheker.

Hoe de teek verwijderen ?

De teek niet aanraken. De teek niet proberen te verdoven met ether, dit doet de teek ‘braken’ en het besmettingsgevaar vermeerderen.

De teek nestelt zich in je huid met de kop. Let dus goed op dat je de volledige teek verwijdert, de kop inbegrepen !

Om een hele teek te verwijderen gebruikt je best een tekentang. Te koop in de apotheek.

Ga goed na waar de teek gebeten. Maak een cirkel met een pen rondom de beet en ga na of de roodheid breder wordt. In dat raadpleeg je best je arts.

Wat je nog moet weten

De teken, die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Lyme, zijn niet dezelfde die we bij dieren terugvinden. Het is dus niet mogelijk om besmet te worden door de ziekte van Lyme door teken die wij bij honden terugvinden.

Onze raad

Of je nu een veelvuldige wandelaar bent of een sporadische, denk eraan je te beschermen tegen teken wanneer de mooie dagen er aan komen!

En vergeet niet om bij de minste twijfel (rode vlekken rondom een steek) jehuisarts te raadplegen.

Created at: 2019-08-22 12:00:32